• Wpisów:117
  • Średnio co: 19 dni
  • Ostatni wpis:1 rok temu, 14:57
  • Licznik odwiedzin:33 804 / 2250 dni
Jesteś niezalogowany. Niektóre wpisy dostępne są tylko dla znajomych.
 
Coś dla fanów puddingów,deserków mlecznych... ;) Jeśli chcecie przygotować go dla swojej drugiej połówki/koleżanki/przyjaciółki na wieczór to zacznijcie robić go już rano ,ponieważ te masy dość długo się zsiadają ,jednakże deser jest prosty i nie potrzeba wielu składników :)

Składniki:

500 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka kakao


Mleko z cukrem i mlekiem w proszku zagrzać; ale nie gotować. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Trochę ciepłego mleka wymieszać z serkiem i dodać do reszty mleka. Całość podzielić na 2 części.
Do jednej dodać łyżkę kakao (można więcej-będzie ciemniejsze). Nalać 1 warstwę do szklanek, wstawić do lodówki , jak lekko stężeje nalać drugą warstwę i ponownie wstawić do lodówki.


P.S. Nie mam fajnych zdjęć ,bo robiłam je o 6:30 rano i światło nie było zbyt dobre ;/
 

 
Składniki:
ok. 510g herbatników

Masa budyniowa:

1 budyń malinowy
400ml mleka
100g malin (świeżych lub mrożonych)
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
200g słodkiej śmietany 30- 36%


Bita śmietana:

150g malin (świeżych lub mrożonych)
300g słodkiej śmietany 30- 36%
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru

Polewa kokosowa:

100g cukru
50g masła
100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
50g kokosu


Sposób przygotowania:

Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml mleka. (Jeśli budyń jest bez cukru, dodać cukier).
Do gorącego budyniu, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
100g malin umyć, osuszyć i przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki. Maliny wmieszać do lekko ciepłego budyniu (najlepiej trzepaczką). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ubić śmietanę i wmieszać delikatnie do budyniu.
Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami.
Na herbatnikach rozsmarować masę budyniową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować kolejną warstwę. 150g malin umyć, osuszyć i zmiksować. Śmietanę ubić razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.

Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować polewę kokosową. Śmietanę, masło i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać kokos i chwilę podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. (ale nie za bardzo. Musi pozostać lekko płynna, aby dało się ją rozprowadzić na herbatnikach).
Polewę kokosową wyłożyć na herbatniki.


Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
  • awatar Magdalena Godwin: @Dżonek: możliwe ,albo takie herbatniki np te maślane wydaje mi się bardziej miękną .
  • awatar Dżonek: wszystko wyszło w miarę ok , tylko herbatniki strasznie mi namokły ,a to pewnie wina zbyt dużej ilości malin.
  • awatar Dżonek: obawiam się tylko z iloscią składników , bo nie mam takiej małej blaszki .
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (7) ›
 

 
Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
szczypta soli
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1,5 - 2 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
½ szklanki cukru
4 białka
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodaję cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać.

Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Dużą blaszkę (24x36cm), wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta,
delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec na złoty kolor w 180st.C przez 50-60 minut
  • awatar Gość: mniam mniam dokładnie :) ale mam smaczka na twoja szarlotkę, polecam też mój sposób na te ciacho http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/szarlotka-po-staropolsku.html
  • awatar Głowa_pełna_pomysłów: zdecydowany lajk!
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
Dla większości pewnie już znane ciasto ale dla tych którzy nie wiedzą ,a chcą wypróbować wrzucam przepis :) Ciasto też na dużą blachę ,czyli coś co lubię :)

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Masa budyniowa:

900ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)
3 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
200g masła

Pianka:

1 galaretka zielona (np. agrestowa)
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

ok. 300g delicji
1 galaretka zielona (np. agrestowa)



Sposób przygotowania:

1.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24 cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
2.Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem). Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masie poukładać delicje. Ciasto wstawić do lodówki.
3.Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.
Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na co najmniej całą noc.
  • awatar mia♥♥♥: pychotka:) napewno wypróbuje twoj przepis zapraszam do siebie:)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
Hm szukałam czegoś ,,sezonowego'' no i mam :) Biszkopt,krem budyniowy,truskawki w galaretce-niebo w gębie :)

Biszkopt:

5 jajek,
1 szklanka mąki,
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu


Krem:

1 op. budyniu waniliowego bez cukru,
4 łyżki cukru,
500 ml mleka,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
150 g masła

Krem robiłam podwójnie

Dodatkowo:

500 g truskawek,
2 galaretki truskawkowe

Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz ocet. Wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ok 35x25). Piec w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka".

Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, do reszty zimnego mleka wsypać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując.

Biszkopt pozostawić w foremce , posmarować kremem, na wierzchu ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do stężenia na ok. 2 godziny do lodówki.
 

 
Lekkie i smaczne ciasto :) A w dodatku przepis na dużą blachę- 23 cm na 37 cm ,czyli bardzo podzielne ,ale można kroić według herbatników- jeden herbatnik-jeden kawałek ciasta :)


Biszkopt:

4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju


Nasączenie:

1 cytryna
1/2 szklani wody
2 - 3 łyżki cukru


Masa cytrynowa:

2 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
1 cytryna
1 szklanka cukru
2 jajka
125 g masła


Masa śmietankowa:

500 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

24 herbatniki


Przygotowanie:


Biszkopt: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania wsypuję stopniowo cukier. Do ubitej piany dodaję po 1 żółtku i dalej ubijam. Obydwie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodaję stopniowo suche składniki, mieszam łyżką. Ciasto wlewam do blachy o wymiarach 23 cm na 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję powierzchnię łyżką. Wstawiam do nagrzanego do 175*C piekarnika i piekę ok. 25 - 30 minut. Wyjmuję i pozostawiam do ostudzenia.

Masa cytrynowa: W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuszczam obydwa budynie. Pozostałą wodę (1,5 szklanki) doprowadzam do zagotowania z cukrem. Do gotującej się wody wlewam mieszankę budyniową i mieszam aż do zgęstnienia. Do gotowego, gorącego budyniu wsypuję galaretkę w proszku i dokładnie całość mieszam. Odstawiam rondelek z masą do ostudzenia. Skorupki jajek dokładnie myję i sparzam wrzątkiem. Białka oddzielam od żółtek. Z białek ubijam sztywną pianę. Z jednej cytryny wyciskam sok. Miękkie masło ucieram wraz z żółtkami. Do maślano-żółtkowej masy dodaję po łyżce zimny budyń i miksuję. Na końcu dodaję do masy sok z cytryny, a potem pianę z białek. Całość delikatnie mieszam do połączenia się składników.

Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i śmietan-fixami.

Nasączenie: Z drugiej cytryny wyciskam sok, łączę go z połową szklanki wody i dosładzam do smaku cukrem.

Biszkopt nasączam połową ponczu cytrynowego. Na nasączony biszkopt nakładam masę cytrynową, wyrównuję powierzchnię łyżką i wstawiam na ok. pół godziny do lodówki. Następnie na stężoną masę wykładam krem śmietanowy. Na wierzchu układam w rzędach jeden obok drugiego herbatniki nasączone w reszcie ponczu. Wstawiam ciasto do lodówki do schłodzenia.
 

 
Składniki (na 6 sztuk)

ciasto:
3 jajka (L)
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej

Wypełnienie:
400 g śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

Dodatki wedle uznania np.dżem truskawkowy (do posmarowania),ananas ,maliny,kiwi,galaretka,borówki itd :)


1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Następnie stopniowo wsypać przesianą mąkę i mieszać łyżką.Masę wyłożyć łyżka formując okrągłe placuszki (6 okręgów) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec do lekkiego zrumienienia (ok.8 minut).
2.Jeszcze gorące biszkopty zdjąć z blachy i ułożyć na wałku lub położonej na boku szklance (butelce) i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Dzięki tej czynności biszkopty będą miały kształt muszelek.
3.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno.Wnętrze złożonych biszkoptów posmarować dżemem (1 łyżeczka).Krem śmietanowy przełożyć do szprycy i wycisnąć śmietanę w ciasto,wierzch udekorować owocami.Można podać od razu albo schłodzić w lodówce :)
 

 
Ciasto po prostu zachwyciło wszystkich.Bardzo mięciutkie i delikatne i wbrew pozorom proste w przygotowaniu .Najlepiej przygotować je dzień przed ,aby herbatniki zmiękły.

Składniki:

Biszkopt:
4 jaja
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
4 żółtka
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła

Poncz:
ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (500g)
ok. 240g herbatników (40sztuk)
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady

Sposób przygotowania:

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20- 25min w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć herbatniki, na herbatnikach ubitą śmietanę ze śmietan-fix. Z góry posypać startą czekoladą.
 

 
Składniki:

-opak.mięsa garmażeryjnego wieprzowo-wołowego(500 g-ja kupiłam w Biedronce)
-1 kg ziemniaków
-1 jajko
-posiekana cebula
-2-3 posiekane ząbki czosnku
-pęczek posiekanej natki pietruszki
-łyżka masła
-300 ml oleju rzepakowego
-sól,pieprz

1.Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.Następnie przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz na puree i odstaw do wystudzenia.
2.Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek.Dodaj mięso,dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem i smaż ok.10 minut.Na minutę przed końcem smażenia dodaj natkę pietruszki.Farsz odstaw do wystudzenia.
3.Do ziemniaków dodaj jajko,mąkę i wyrób na jednolitą masę.Uformuj z niej wałek o średnicy 8-10 cm i wycinaj z niego plastry o grubości ok.2 cm.Na każdy nałóż porcję farszu i uformuj kulki.Wrzucaj je do mocno rozgrzanego oleju i smaż na rumiano ok.1-2 min.
 

 
Słuchajcie,niby to zwykły sernik ,ale gdy go spróbowałam to po prostu niebo w gębie :) Jest kruchutki,mięciutki i to czekoladowe ciasto mmm...Zaliczam go do moich ulubionych serników:)
A przepis od koleżanki Agaty :)

PS.Ja dodałam jeszcze parę brzoskwinek :)

Składniki:

ciasto:
4 łyżeczki kakao
2 i 1/3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szkl. cukru
cukier waniliowy
1 jajko
kostka masła



masa:
1 kg zmielonego sera
1,5 szkl. cukru
cukier waniliowy
5 jajek
kostka masła
5 jajek
po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rodzynek

wykonanie:

Zagnieść ciasto,włożyć je na 30 min do lodówki ,żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym . Masło utrzeć z serem i dodać żółtka ,ubite białka, obie mąki ,rodzynki i proszek do pieczenia, całość wymieszać.Natłuszczoną formę oprószyć mąką , polową ciasta wykleić spód i brzegi. Nałożyć ser , drugą polowe ciasta zetrzec na tarce na wierzchu. Piec 1h w temp. 170 stopni.
 

 
Jest to delikatne ,mięciutkie ciasto często mylone z zwykłym sernikiem jednak szybsze w wykonaniu :) Polecam ;)

Składniki:

Na ciasto:

1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru

Masa :

5 białek
1 litr śmietany 18%
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 małe budynie śmietankowe bez cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g wiórków kokosowych
łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: pół słoiczka powidła śliwkowego

Sposób wykonania:

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części - jedna może być nieco większa od drugiej. Nieco mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą częścią wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem. Ciasto smarujemy cienko powidłem śliwkowym
Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli. Partiami dodawać cukier i dalej miksować. Następnie dodać śmietanę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i masę wylać na spód. Na wierzch zetrzeć na tarełku o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę
 

 
jedno z ulubionych ciast mojego taty :)

Biszkopt:

*7 jaj (dużych ), w temperaturze pokojowej
*2/3 szklanki gorzkiego kakao
*2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
*1 szklanka cukru


Bita śmietana:

*1 kg zimnej śmietany 36%
*1/3 szklanki cukru pudru
*2 łyżki żelatyny


oraz:
*słoiczek (260 g) powideł śliwkowych lub marmolady wieloowocowej
*polewa czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki 36% lub 30% + 100 g mlecznej czekolady + 100 g gorzkiej czekolady


Do nasączania:
*sok z limonek
*biały rum
(ewentualnie czarna herbata jeśli nie używamy alkoholi)

Przygotowanie:

Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, ogrzać w temperaturze pokojowej. Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Formę do pieczenia posmarować kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier od wewnątrz można też posmarować miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż dobrze się spienią. Zwiększyć obroty miksera do dużych i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas miksując (w sumie przez około 5 minut). Gdy cukier się skończy ubijać białka jeszcze przez około 3 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po trochu żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się dokładnie z białkami). Jajka ubijać jeszcze przez około 3 minuty aż będą bardzo puszyste.
Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą (nie miksować za długo aby piana nie opadła, tylko do połączenia się składników). Ciasto wyłożyć do formy, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat.
Po 15 minutach wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę wyłożoną papierem dopieczenia, zostawić na 15 minut. Następnie zdjąć formę i odkleić papier. Biszkopt całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu przekroić na 2 części. Dolna może być trochę grubsza od górnej. Zdjąć górny blat biszkoptu, najlepiej wsuwając pod spód kawałek sztywnej plastikowej maty lub cienką deskę.
Dolny blat ciasta skropić 3 łyżkami soku z limonki. Wymieszać powidła śliwkowe z 4 łyżkami rumu i rozsmarować je na dolnym biszkopcie.

Bita śmietana:
miskę (np. dużą metalową) wstawić do zamrażalnika lub do lodówki na około 10 minut. Żelatynę wsypać do garnuszka lub rondelka i wymieszać z 6 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Następnie dodać 3 łyżki soku z limonki i 6 łyżek wody i podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (w razie potrzeby dodać więcej soku lub wody). Przelać do innej miseczki i całkowicie ostudzić.
Wyjąć miskę z zamrażarki, włożyć do niej zimną śmietanę 36% i zacząć ubijać na wysokich obrotach, gdy śmietana zacznie gęstnieć stopniowo dodawać po łyżce cukier puder. Sztywną śmietanę połączyć z żelatyną: najlepiej do żelatyny dodać łyżkę śmietany i wymieszać, powtórzyć z kilkoma kolejnymi łyżkami śmietany i dopiero taką "zaprawioną" żelatynę dodać do reszty śmietany i zmiksować.
Śmietanę rozsmarować na warstwie powideł, pozostawiając około 3/4 szklanki na dekorację. Ostrożnie zsunąć biszkopt na śmietanę, skropić go 3 łyżkami soku z limonki.

Polewa czekoladowa: zagotować śmietanę w garnku, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa.
Polewę wyłożyć na wierzchnim biszkopcie, wyrównać i wygładzić powierzchnię nożem rozgrzanym w gorącej wodzie a następnie osuszonym. Pozostałą śmietaną udekorować ciasto.
 

 
dlaczego 3w1? sami zobaczcie :)

Składniki:
*5 jajek
*po 1 szkl. cukru i mąki
*1/2 szkl. oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 szkl. wiórków kokosowych
*łyżka kakao
*1/2 szkl. maku
*op.kremu do karpatki
*dżem porzeczkowy

Przygotowanie:

1.Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy z cukrem.Dodajemy żółtka,olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto dzielimy na 3 części.Do jednej dodajemy mak,do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej -kakao.
2.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (
40x25 cm)nakładamy po łyżce ciasta z każdej porcji,aż do wyczerpania składników. Biszkopt pieczemy ok.30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.Studzimy.
3.Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Biszkopta przekrawamy,smarujemy cieniutko dżemem ,przekładamy 3/4 kremu,reszta smarujemy wierzch.Dekorujemy sparzonymi wiórkami kokosowymi (na suchej patelni) lub wiórkami czekoladowymi.
 

 
jeden z moich ulubionych ! :) najlepiej zrobić go z zimnego mleka ,wtedy wspaniale orzeźwia i dzięki bananowi dodaje energii.polecam na śniadanko <3

Składniki:
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
500 ml mleka
listki mięty do ozdoby

Banany obrać ze skórki i pokroić na cząstki.Do miksera(blendera) wlać mleko i włożyć kawałki bananów.Następnie dodać cukier waniliowy oraz cynamon.Całość zmiksować na jednolitą masę .Gotowy napój przelać do wysokich szklanek i ozdobić miętą .
 

 
Surówka nadaję się jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw,szczególnie tych ,,chińskich'' :) ja wykorzystałam ją tym razem jako dodatek to ,,typowego'' polskiego obiadu ;P szybka ,zdrowa i smaczna :)

Składniki:

1/2 główki białej kapusty,
1 większa marchewka,
1 duża cebula,
ZALEWA:
1/4 szklanki octu,
1/4 szklanki oleju,
1/4 szklanki cukru,
1/2 łyżki soli

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kapustę płuczemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa przekładamy do dużej miski. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą, wstawiamy na gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy warzywa. Dokładnie całość mieszamy.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

 
od dłuższego czasu zabierałam się za zrobienie tego drinku jednak w końcu zdobyłam wszystkie składniki no i jest :) Biały rum to koszt ok .30 zł,oczywiście taki z ,,dolnej półki'' ;P mięte można dostać w markecie typu Biedronka,Lidl,Tesco :) Limonki również zakupiłam w Biedronce :)

Składniki:

pół limonki
2 łyżeczki cukru
mięta
40 ml białego rumu
kruszony lód
woda gazowana


Z limonki odkrawamy „dupki” oraz wykrawamy środek. Kroimy na ćwiartki, a następnie każdą na 3 części. Wrzucamy do wysokiej szklanki, zasypujemy 2 łyżeczkami cukru ( najlepiej brązowy ale biały też może być), ugniatamy za pomocą końcówki jakiegoś tłuczka lub czegokolwiek, żeby limonki puściły sok. Dodajemy miętę, ściśniętą wcześniej w dłoniach – jeśli jest to mięta z marketu, w doniczce, lepiej dodać z gałązkami , bo taka mięta jest mniej aromatyczna. Delikatnie ugniatamy. Następnie dodajemy kruszony lód, rum, mieszamy wszystko, dopełniamy wodą gazowaną :)
 

 
Placek orzechowo-ananasowy:

1/2 szkl. cukru
1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
2 szkl. mąki
3 jajka
1 łyżeczka sody
6 plastrów ananasa + wszystki sok


Masa serowa:

2 serki ,, mój ulubiony'' każdy po 450g (lub inne gotowe na sernik)
1 mała kremówka 30% - 200g
3/4 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy

Wierzch:
starta czekolada

WYKONANIE:

Placek orzechowo-ananasowy

Żółtka utrzeć z cukrem,dodać mąkę, orzechy (pokrojone drobno), ananasy (pokrojone w paseczki) i sok z ananasów. Na koniec ubić białka i delikatnie wymieszać z resztą.Wylać na blachę i piec ok. 50min.

Masa serowa

Serek połączyć z cukrami (mikserem) oraz z ubitą wcześniej kremówką (delikatnie łyżką).
Masę wyłożyć na wystudzony placek i posypać czekoladą.


oczywiście moim kochanym pomocnikiem był Oktawian :*
 

 
Składniki:

makaron kokardki
1 pierś (połówka)
pół cebuli
1-2 ząbki czosnku
szczypta imbiru
szczypta majeranku
szczypta bazyli
sól
pieprz
szczypta papryczki chili
tłuszcz do smażenia
200 ml śmietany 22%



Makaron ugotować w osolonym wrzątku, przepłukać i odcedzić.
Na patelni na łyżce tłuszczu przyrumienić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone w kostkę mięso, smażyć mieszając, kiedy mięso jest juz przyrumienione dodać przyprawy i śmietanę, szybko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować na patelni, dodać makaron i wymieszać, podgrzać potrawę.
 

 
Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 torebka ryżu
słoiczek papryki konserwowej
5-6 ogórków konserwowych
kukurydza
majonez
sól, pieprz

1)Pierś ugotować w osolonej wodzie.
2)Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
3)Paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
4)Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
  • awatar Rihannaಌ: Ale pyszność fajny blog zapraszam do mnie;)
  • awatar Magdalena Godwin: @piękno i uroda ♡: Hmm z koperkiem nie próbowałam :) ale masz racje-prosta :) szczególnie jak w lodówce zostanie jakis kawałek piersi :)
  • awatar piękno i uroda ♡: Pycha! :) Tradycyjna i prosta :) Ja lubię sałatkę z piersią kurczaka, makaronem ryżowym, ogórkiem, koperkiem i majonezem. Jadłaś kiedyś taką? Polecam :) Taka świeża i wiosenna :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

 
Składniki: ( na 8 naleśników )

Na ciasto naleśnikowe :

250 ml płynu ( woda mineralna + mleko po połowie )
100 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka oliwy + olej do smażenia

Na nadzienie:

500 g mięsa wieprzowego ( łopatka )
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
25 dkg pieczarek
1 cebula
4 kopiaste łyżki kukurydzy konserwowej
4 kopiaste łyżki czerwonej fasoli
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
ok 3 łyżki oleju
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
chili

Dodatkowo: 15 dkg sera zółtego miękkiego ( ja daję mozzarellę ) + keczup

Sposób wykonania:

Z podanych powyżej składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.
Mięso myjemy, odcinamy tłuszcz i błony, mielimy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy do niego posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy zmielone mięso. Solimy go i doprawiamy pieprzem i smażymy często mieszając i rozdrabniając go, aby nie było grudek
Do smażącego się mięsa dodajemy obranego ze skórki ( aby skórka ładnie odeszła pomidora zalewamy na chwilę wrzątkiem ) i pokrojonego na drobne kawałki pomidora oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Mieszamy, wszystko razem smażymy kilka minut
Na osobnej patelni przygotowujemy pieczarki: pokrojone w plasterki: podsmażamy je na łyżce oliwy soląc je delikatnie. Smażymy do odparowania wody, a następnie przekładamy do mięsa i mieszamy
Do mięsa dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolkę. Mieszamy, doprawiamy szczyptą chili, słodką papryką i ewentualnie dosalamy. Chwilę razem dusimy
Naleśniki napełniamy farszem.
Napełnione naleśniki układamy w żaroodpornej formie nasmarowanej olejem, posypujemy startym na grubych oczkach serem. Na serze nad każdym z naleśników robimy kleksa z keczupu
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 20 minut, aż ser się ładnie roztopi.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

 
Składniki:

1 kostka margaryny
1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek

Pianka:

5 białek
1 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szt budynie waniliowe
1/2 szkl. oleju rzepakowego
300 g borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć do osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min. Wyjąć i ostudzić.
Piana : zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min.
 

 
Składniki:

3 szkl. mleka
3 łyżki kopiaste mąki pszennej
3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
3 szt żółtka
3 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szkl. cukru
2 szkl. kokosu
250 g margaryny
2 paczki krakersów (Lajkonik)

Przygotowanie:

W pół szklance mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym wlać mleko z żółtkami i mąkami i ugotować budyń. Masę cały czas mieszamy żeby nie przypalić. Budyń nakryć folią spożywczą i ostudzić. Do zimnego budyniu dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, pierwszą część kremu, drugą warstwę krakersów, drugą część kremu, krakersy i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy krakersy zmiękną.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
Ciasto naprawdę bardzo szybkie i bardzo proste w przyrządzeniu.Polecam :)

Składniki:

Suche składniki:
1,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
150 g zmrożonego masła


Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy w jednym naczyniu.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, do jabłek dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
3. Do blaszki (niewielkiej prostokątnej) wysmarowanej masłem wkładamy na dno równomiernie 1/3 suchych składników. Na nich równomiernie rozkładamy połowę masy jabłkowej. Następnie nakładamy 1/3 część suchych składników i znów masę jabłkową. Na koniec rozkładamy ostatnią część suchych składników.
4. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożone masło
5. Pieczemy około 60 minut w 175 – 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemu cukrem pudrem.
 

 
To ciasto można zrobić także z gruszkami :)

1 kostka mrgaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3/4 litra mleka
ok. 5 jabłek / gruszek


Ugotować budynie w 3/4 litra mleka.

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, dodając część mąki i proszek do pieczenia. Dobrze połączyć. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plastry. Wyłożyć na część ciasta, na to gorący budyń i drugą część ciasta. Piec około godzinę w 165-170°C.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›