• Wpisów:117
  • Średnio co: 19 dni
  • Ostatni wpis:1 rok temu, 14:57
  • Licznik odwiedzin:33 805 / 2250 dni
Jesteś niezalogowany. Niektóre wpisy dostępne są tylko dla znajomych.
 
Składniki (na 2 porcje) :

200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
4 łyżki wody
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
6 łyżek śmietany 30%
szczypta soli
+owoce do dekoracji

Sposób wykonania:
W garnku na małym ogniu podgrzewamy wodę z pokruszoną czekoladą ,gdy się rozpuści dodajemy masło i dokładnie mieszamy,zdejmujemy z ognia,studzimy.Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru,dodajemy do masy i mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżką cukru pudru.Ze śmietanki również ubijamy pianę.Obie piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy.Gotowy mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.Dekorujemy dowolnie :)
 

 
jeden z moich ulubionych :)

I PLACEK
Składniki:
-7 jajek
-1 szklanka cukru
-2 pełne łyżki sypkiego kakao
-5 pełnych łyżek mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Piec w temperaturze 180 C przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu placek przekroić na dwie części.


II PLACEK
Składniki:
-25 dag orzechów włoskich - posiekanych
-5 białek
-20 dag cukru kryształu
-1 1/2 łyżki miodu
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać pokrojone orzechy i resztę składników. Dokładnie wymieszać.
Piec w temperaturze 180 C przez 30 - 40 minut.

KREM
Składniki:
-1/2 litra mleka
-1 cukier waniliowy
-5 żółtek
-20 dag cukru
-1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
-25 dag masła
WYKONANIE:
Odlać 1/2 litra mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Wszystko wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń. Utrzeć miękkie masło i dodawać przestudzony budyń po jednej łyżce cały czas miksując.

Przełożenie placka:
I placek (pierwsza część) - krem
II placek (orzechowy) - krem
I placek (druga część)
Wierzch można przyozdobić polewą kakaową lub lukrem.
 

 
Składniki:
• 1 szklanka (250 ml) mleka
• 1 szklanka cukru
• 1 kostka masła (200 g)
• 4 jajka
• 50 g świeżych drożdży
• 4 szklanki mąki pszennej tortowej

Owoce:
• 500 g malin (lub truskawek)

Kruszonka:
• 75 g cukru
• 75 g masła
• 150 g mąki pszennej

• cukier puder do posypania po wierzchu

Dużą formę o wymiarach około 28 x 39 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier też posmarować masłem. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Bardzo ciepłą masę przelać do większej miski i zmiksować z jajkami. Wkruszyć drożdże do jeszcze ciepłej masy i zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż masa się spieni.
Do masy dodać przesianą mąkę i wyrabiać przez około 15 minut (można miksować mikserem np. końcówkami do ciasta drożdżowego), do czasu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto będzie rzadkie, ale nie należy dodawać więcej mąki. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C . Przygotować kruszonkę: na patelni rozpuścić masło z cukrem. Gdy masło będzie gorące dodać mąkę i wymieszać. Odstawić z ognia. Na ciasto drożdżowe wyłożyć małe kawałki malin (rozłamać je palcami) lub pokrojone truskawki , posypać przestudzoną kruszonką.
Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z ciastem, drzwiczki otworzyć na oścież i podgrzewać tak ciasto przez 20 minut (w tym czasie urośnie). Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 25 minut aż brzegi ciasta lekko się zrumienią na złoty kolor a wetknięty patyczek w ciasto będzie suchy. Wyjmować stopniowo z piekarnika. Posypać cukrem pudrem i przestudzić przed pokrojeniem.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

 
Składniki

ciasto:

180 g mąki
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

krem :
¾ szklanki śmietany kremówki
2 jajka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego


dodatkowo:
700 g truskawek
słoik dżemu truskawkowego (standardowa wielkość)

Wykonanie

wykonanie ciasta:

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj w kulę i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłóż przygotowaną foremkę. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj krem.

wykonanie kremu:

Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. W oddzielnej miseczce ubij śmietanę kremówkę. Połącz delikatnie śmietanę z jajkami. Wylej masę na ciasto.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż masa się zetnie (aby sprawdzić, czy jest gotowe, potrząśnij delikatnie foremką, jeśli masa będzie się ruszać, to potrzymaj ciasto dłużej w piekarniku).
Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij go i odstaw do przestudzenia. W tym czasie pokrój truskawki na plasterki, a dżem truskawkowy podgrzej w garnuszku i zmiksuj.
Ułóż truskawki na cieście i posmaruj glazurą z dżemu.
Przed podaniem poczekaj aż glazura zastygnie.
  • awatar Rihannaಌ: Zajebiste są tarty niebo w gębie:)))))
  • awatar Magdalena Godwin: @frankfurterka: no właśnie ta była moją pierwszą tartą,którą zrobiłam-takze polecam ! :)
  • awatar frankfurterka: Musze przyznac, ze mimi jestem osoba gotujaca codziennie i piekaca tez dosc czesto tarty jeszcze sama nie robilam. Nadeszla pora by to zmienic ;) skorzystam z twojego przepisu. Pozdrawiam!
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
Polecam to ciasto! jak dobrze,ze jest to przepis na dużą blachę,bo znika w oczach :) zdjęcia troche nieudolne,bo w rzeczywistości wygląda dużo lepiej ;)

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
ok. ⅓ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
4 żółtka
½ szklanki cukru
2 szklanki mleka
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
250g margaryny


Poncz:
0,5 szklanki kawy posłodzonej według uznania


Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (500g)
ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek
ok. 280g herbatników
100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego)
kakao

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.

Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.

Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.
 

 
Pomysł na śniadanko :)

Składniki:

4 jajka
150 g serka wiejskiego
1/3 papryki czerwonej świeżej
siekany koperek
1/2 cebuli
sól, pieprz
szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Serek odsączamy z nadmiaru wody.
2. Cebulkę drobno siekamy.
3. Paprykę kroimy w kosteczkę.
4. Cebulkę rumienimy na oleju, dodajemy paprykę i jajka. Kiedy jajka będą lekko ścięte dodajemy serek wiejski.
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
 

 
Składniki:

Na ciasto:
10 dkg masła
szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego

Na masę serową:
30 dkg roztartego twarożku
2 całe duże jajka
1/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo: ok 25 - 30 dkg truskawek


Na kruszonkę:
80 g mąki
35 g masła
25 g cukru



Sposób wykonania:

Ze składników zagniatamy ciasto . Powstałymi okruszkami wylepiamy spód formy i 1 cm wysokości ścianek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok 10 - 15 min.
W czasie, gdy podpiekamy spód, przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z całymi jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy na gładką masę.

Z składników przygotowujemy kruszonkę
Podpieczone ciasto studzimy, wylewamy na nie masę serową i posypujemy ją równomiernie truskawkami
Wierzch ciasta posypujemy kruszonką
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok 60 min, do momentu, aż leciutko się zrumieni.
 

 
Składniki:

Ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
15 dag zmielonych orzechów
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
2 śmietany śnieżki + mleko
1 galaretka (u mnie agrestowa) + woda

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy i dodajemy stopniowo po łyżce cukru.
2. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, a potem orzechy.
3. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta i mieszamy.
4. Pieczemy ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
5. Robimy piankę: galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody, odstawiamy, aż lekko stężeje.
6. Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do niej galaretkę, miksujemy. Wylewamy na ciasto (część pianki odkładamy na wierzch). Przykrywamy drugim ciastem i wierzch smarujemy cienko pozostałą masą piankową. Odstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.
 

 
Ciasto kr***e

1,5 szkl. mąki
150 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
3 żółtka

Pianka budyniowa

3 białka
0,5 szkl. cukru trzcinowego
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (60 g)
1/4 szkl. oleju słonecznikowego

Ponadto:
250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce)
cukier puder do posypania


Przygotowanie

Zagnieść ciasto kr***e z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje.
Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Kiedy ciasto będzie już wystudzone można zabrać się za przygotowanie pianki budyniowej. Białka dobrze ubić na sztywno z odrobiną soli. Dosypywać stopniowo (po łyżce) cukier z cukrem waniliowym. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kr***ego.
Piec w piekarniku przez ok. 35-45 min. w temperaturze 190ºC.
 

 
Na DZIEŃ DZIECKA :D

Składniki:

4 serki homogenizowane waniliowe ( po 150 gram )
5 galaretek w proszku o różnych barwach
opakowanie biszkoptów


Każdą galaretkę rozpuszczamy w innym naczyniu w 1/2 ilości wody przewidzianej na opakowaniu. Do 4 schłodzonych galaretek wkładamy serek homogenizowane dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem na wierzch układamy biszkopty i wlewamy pierwszą galaretkę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Nakładamy kolejną galaretkę czekamy aż się zestali, i tak samo postępujemy z kolejnymi galaretkami.


Miałam zdjęcie galaretek,jakie użyłam ale przez przypadek je usunęłam
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
Nie jest to żaden przepis ale może posłużyć komuś jako pomysł na śniadanie,wystarczą jajka ugotowane na twardo,szczypiorek,ogórek kiszony ,majonez i co kto lubi :) mogą być jeszcze pomidory,rzodkiewka,papryka :)

wszystko kroimy w kosteczkę i mieszamy z majonezem:)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
Bardzo łatwe i szybkie ciasto także jak najbardziej polecam :)

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!

Składniki:

250 g cukru
250 g masła lub margaryny
3 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
40 g czekolady (u mnie gorzka)
4 dojrzałe banany

Polewa:
czekolada (u mnie gorzka)
1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Banany ugnieść dobrze widelcem lub zmiksować blenderem.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.-nie sądziłam ,że to może być tak trudne ;>
Cukier,margarynę, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 min. (Masa będzie niejednolita, jakby była zwarzona).
W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać, w dwóch porcjach, składniki wymieszane w misce, mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70min.w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Najlepiej pozostawić je na całą noc do ostygnięcia.
Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
Udał mi się <3 w końcu,bo wcześniejsze wychodziły mi albo twarde albo krem spływał itd. ten jest idealny,ale BARDZO WAŻNE jest to aby krem był gorący gdy kładziemy go na blaty ,gdyż to je zmiękcza! Oczywiście nie będzie on taki gorący jak po zdjęciu z palnika,bo dodajemy przecież zimną margarynę i to go ochładza momentalnie ale jednak coś tam daję.Ja od razu po przełożeniu kremem,upakowaniu w blaszce włożyłam do lodówki,wieczorem blaty były twarde ,myślę ,,no to już'' ale wyjęłam go i całą noc przeleżał w temp.pokojowej i wiecie co? rano był mięciutki i kruchutki :D także to taka mała RADA :)

Składniki:

Ciasto miodowe:

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
150g margaryny
1 jajko
3 łyżki płynnego miodu

Biszkopt:

4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Krem budyniowy:

0,5 l mleka
200 g margaryny
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

100 g margaryny,
50 g kakao,
120 g cukru pudru,
2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości (Najlepiej wziąć formę prostokątną o wymiarach około 35cm x 24cm. Spód formy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w tej samej lub takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.
Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać (albo zmiksować).
Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
Polać ciasto polewą czekoladową.


PS.Jeszcze nie umiem ładnie kroić :( ale trening czyni mistrza :))
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
ojejku,nauczyłam się tagować i wstawiać tytuł<radość> haha
 

 
Składniki:

250g półtłustego twarogu
3 duże łyżki gęstej śmietany
3 rzodkiewki
pęczek szczypiorku
1 cebula(opcjonalnie,ale ja uwielbiam)
sól
pieprz

Oczywiście w tym bałaganie gdzieś zapodziałam moją końcówkę do blendera i musiałam sobie poradzić tą drugą,może mniej praktyczna ale ważne ,że się da.Nie wiem nawet gdzie są pojemniki więc zrobiłam to bezpośrednio w głębszym naczyniu. Nienawidze jak coś mi jest potrzebne a tego nie ma.Ale cóż-znajdzie się może....w końcu muszę mieć na sezon truskawkowo-malinowy ;d

Ser ucieramy blenderem czy malakserem razem ze śmietaną.Doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania,ja lubię dopieprzone haha.Następnie siekamy rzokdiewke,cebulę ,szczypiorek w małe kosteczki(tak szczypiorek w kosteczki xD )no ale wiecie o co chodzi :)
dodajemy do mieszanki i mieszamy wszystko łyżką.Wspaniale smakuje z wiejskim masełkiem.

Dziadzia:zdjęcia nawet kanapkom robisz?Ty to masz pomysły :D
 

 
niech mnie ktoś przytuli
 

 

Podaje składniki na 4 porcje ,jednak ja zrobiłam dużo więcej ;d

Piersi kurczaka w panierce:

2 pojedyncze średnie/duże piersi kurczaka (4 kotlety)
1 jajko
sól
bułka tarta
mąka
olej do smażenia


Filety ocieplić w temperaturze pokojowej, przekroić poziomo na pół i lekko rozbić tłuczkiem na desce. Przyprawić solą z dwóch stron, obtoczyć lekko w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni (najlepiej partiami po 2 piersi) na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor, przez 3 minuty z każdej strony.

Marchewka z groszkiem:
250 ml wody
około 1/2 płaskiej łyżeczki soli
450 - 500 g mrożonej marchewki z groszkiem
1 pełna łyżka masła (około 30 g)
1 pełna łyżeczka mąki pszennej

Zagotować posoloną wodę, wrzucić warzywa, gotować pod przykryciem przez około 10 - 12 min do czasu aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie rozpuścić masło na małej patelni, dodać mąkę, szybko wymieszać i dodać do warzyw. Całość wymieszać i pogotować jeszcze ok 1/2 minuty.

Żółty ryż z kurkumą:
Składniki:
ryż ( 20 dkg ) - ja użyłam białego ryżu z torebek ( 2 woreczki ), ale przed ugotowaniem przecięłam torebki, a ryż wsypałam do garnuszka
woda ( w ilości dwukrotnie większej niż objętość ryżu )
kurkuma ( niecała mała łyżeczka )
sól
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek


W garnku, w którym będziemy gotować ryż rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej kurkumę i mieszamy.
Do oliwy z kurkumą wsypujemy suchy ryż, dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy ( ok 2 - 3 minuty ) cały czas mieszając, aby ryż nie przywarł do naczynia
Następnie ryż zalewamy gorącą wodą ( ja używam wrzątku ) w ilości 1:2, czyli wody ma być dwukrotnie tyle, co ryżu . Delikatnie solimy
Ryż gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 minut ( od czasu do czasu mieszając) do odparowania wody. Potem zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut
 

 
Chyba mam słabość do szarlotek itd.

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka mleka
170 g bardzo miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jajka

UWAGA : Masło ma być bardzo miękkie, jajka i mleko w temperaturze pokojowej. Składniki muszą być dokładnie odmierzone, szklanka to 250 ml.


Ponadto :2 średnie jabłka (około 500 g), pokrojone na ćwiartki a następnie w plasterki, skropione łyżeczką soku z cytryny

Propozycja podania:

lody śmietankowe+polewa toffee

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 24 cm (może być kwadratowa lub prostokątna) posmarować masłem. Przygotować jabłka, skropić cytryną aby nie ściemniały.
Obydwie mąki przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszać.
Utrzeć miękkie masło z połową (1/2 szklanki) cukru na białą i puszystą masę. Na koniec wciąż ucierając dodawać stopniowo oliwę. Resztę cukru wymieszać z cynamonem.
Nadal ucierając dodawać po jednym jajku i miksować po każdym dodanym przez około 1 - 2 minuty aż całkowicie połączą się z masą.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mieszankę z mąką w 3 partiach na zmianę z mlekiem (również w 3 partiach), cały czas miksując na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Partie mleka i mąki dodajemy jedna po drugiej, bez przerw.
Połowę masy wyłożyć do formy, na wierzchu położyć plasterki jabłek (mogą na siebie nachodzić). Posypać połową mieszanki cukru i cynamonu, wyłożyć resztę masy, posypać pozostałym cukrem.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut lub dłużej, do czasu aż patyczek wetknięty w środek ciasta będzie suchy - ciasto nie może go obklejać. Wierzch ma być zrumieniony i chrupiący. Jeśli ciasto za bardzo będzie się rumieniło, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
  • awatar Robert Downey Jr.: *.*
  • awatar Gość: http://allegro.pl/tort-z-pieluszek-pampersow-13dodatkow-chrzest-i3272509423.html
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Ciasto:
450 g mąki pszennej lub orkiszowej (3 szklanki), w tym 1/3 może stanowić mąka krupczatka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru (około 150 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g masła
2 jajka

Budyń:
2 budynie waniliowe
1 litr mleka
5 łyżek cukru

1 litrowy słoik uprażonych jabłek z cukrem i cynamonem :około 1,5 kg jabłek (na szarlotkę: antonówek lub szarej renety) obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię lub do dużego garnka, dodać 2 łyżeczki cynamonu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, około 100 g cukru (lub do smaku) i smażyć mieszając przez około 10 minut na większym ogniu aż jabłka zaczną mięknąć ale ciągle pozostaną w całości.


Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem). Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Przygotować jabłka. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz cukier. Odstawić z ognia, przykryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch, nie trzeba studzić.
Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować kawałkiem masła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Przenieść do formy tak aby papier znalazł się na spodzie, dokleić brakujące miejsca ciastem. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gorący budyń. Drugą część ciasta rozwałkować tak samo jak poprzednio, podsypując papier mąką. Wyłożyć na budyń, odkleić z góry papier, ciasto podziurkować dokładnie widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor.
 

 

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 słoik sosu meksykańskiego
2 woreczki ryżu
Przyprawa do kurczaka (złocista)
ser żółty ( 10 dkg) -najlepiej mozzarella
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kosteczkę, posypujemy przyprawą do kurczaka ( ok. łyżeczki). Należy uważać z ilością, bo przyprawa jest pikantna.
W lekko osolonej wodzie gotujemy dwa woreczki ryżu.
Na głębszej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojonego w kosteczkę kurczaka, obsmażamy często mieszając aż do lekkiego zrumienienia mięsa.
Następnie dodajemy do kurczaka gotowy sos meksykański, mieszamy i chwilę razem gotujemy.
Do sosu z mięsem dodajemy 1,5 - 2 torebki ugotowanego ryżu
Danie posypujemy startym żółtym serem.
 

 
dwa najgorsze tygodnie przede mną...boje się maxxx..ale damy rade,prawda?
 

 
REPLAY REPLAY REPLAY


Popatrz na świat, zobacz, to jest jasne
Ja i ty mamy własne loty i klimaty
Chodź, opowiem ci o tym, ponoć zależy ci na tym
Ej, posnujmy się i dopasujmy, popodróżujmy
Poczujmy w tej chwili podwójny feeling
Ej, ten upał, tak jak klej zlepi nas tutaj

Śmiej się - posłucham, jak ja się śmieję - posłuchaj


Zabiorę cię tego lata, na koniec świata
We dwoje gdzieś, coś, powymiatać w naszych klimatach
Trzeba, wiesz o co chodzi - daleko poza miastem
Słońce, piasek i lasy iglaste
 

 


Chcę Ci dać co najlepszego mam w sobie
Nie wiem dlaczego to robię
Pewnie dlatego, że to wciąż siedzi w mojej głowie
Chcę Ci dać co najlepszego mogę Ci dać
Chcę Ci dać, co najlepszego mam

Kłopoty do niczego nie przydadzą się nam
Bonjour madame, z Tobą grunt badam
Gdy nurkuję po omacku głową w dół spadam


Nie ma takiego miejsca, gdzie nie moglibyśmy pójść
Pośrodku puszczy nie puszczę, nie powiem „puść”
Nie ma takiego miejsca, nie ma takiej możliwości
Ten świat jest głodny miłości

Oni nic nie wiedzą, tylko ja wiem jak o ciebie zadbać
Oni nic nie widzą, ja widzę ciebie taką jaką jesteś
Mam dla ciebie wszystko, co najlepsze
Wszystko, wszystko, co najlepsze!!!
 

 

Składniki:
250 g makaronu(np .świderki,kolanka,ja użyłam muszelek)
2 piersi z kurczaka
słoik papryki konserwowej
6 ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
puszka ananasa
sól,pieprz
2 łyżeczki curry
tymianek
4 łyżki majonezu
oliwa i olej

Przygotowanie:
Makaron gotujemy,odcedzamy i hartujemy zimną wodą.Polewamy oliwą z oliwek.Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę,doprawiamy solą,pieprzem,tymiankiem i curry,skrapiamy oliwą.Odstawiamy na jakiś czas do lodówki,po czym przekładamy na patelnię i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Paprykę ,ogórki i ananasa osączamy i kroimy w kostkę.Mieszamy z ostudzonym makaronem,dodajemy kurczaka oraz kukurydzę.Mieszamy z majonezem, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.