• Wpisów: 117
  • Średnio co: 19 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 14:57
  • Licznik odwiedzin: 35 335 / 2339 dni
 
mniammniamxd
 
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

125 g mąki tortowej
100 g masła, temp. pokojowa
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka, duże
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:

2 galaretki truskawkowe
600 ml gorącej wody
500 g truskawek

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
200 g serka śmietankowego, mielonego(może być z wiaderka)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
ok. 70 g wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

3 białka, duże
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
ok. 50 g płatków migdałowych
ok. 50 wiórków kokosowych

1.Na początku wykonujemy bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, aż białka zaczną być mocno gęste. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sok i jeszcze chwilę miksujemy. Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy wiórkami i wykładamy bezę tworząc na górze fikuśne kształty. Oprószamy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C i od razu zmniejszamy do 110 C z termoobiegiem lub 120 bez termoobiegu. Pieczemy około 1,5 godz. Gotową bezę wykładamy na krem śmietankowy.
2.Masło miksujemy razem z cukrami i solą, następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec łączymy z przesianą mąką razem z proszkiem. Formę o identycznych wymiarach jak do bezy wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy ciastem i pieczemy w temp. 200 C przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia.
3.Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Truskawki kroimy na kawałki i wykładamy na ciasto, zalewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
4.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej), zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek (prosto z lodówki) ubijamy, aż krem zacznie być gęsty. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę. Gotowy krem wykładamy na galaretkę i oprószamy wiórkami kokosowymi.

  •  
  • Pozostało 1000 znaków