• Wpisów: 117
  • Średnio co: 19 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 14:57
  • Licznik odwiedzin: 34 693 / 2284 dni
 
mniammniamxd
 
Składniki:

Ciasto:
7 żółtek
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
20 dag mąki
15 dag margaryny

Beza:
7 białek
25 dag cukru
10 dag płatków migdałowych

Masa śmietanowa:
750 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2-3 łyżeczki żelatyny

Masa malinowa:
50 dag malin (mrożonych)
2-3 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe

Ciasto:

1.Żółtka utrzeć z cukrami na puch. Stopniowo dodać roztopioną margarynę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.Połowę ciasta rozsmarować na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wymiary ok. 24-36 cm). Na to wyłożyć ubitą pianę z 3 białek i  piec do zrumienienia (ok 30 minut) w temperaturze 180 stopni C.
3.Do drugiej połowy ciasta dodać 2 łyżki śmietanki i dokładnie wymieszać (jeśli pieczemy ciasta osobno - po pół godzinie surowe ciasto robi się dość zwarte; jeśli pieczemy od razu dwa ciasta śmietanki nie trzeba dodawać). Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć piane ubitą z 4 białek i posypać równomiernie płatkami migdałowymi. Piec do zrumienienia (ok. 30 minut) w 180 stopniach C.
4.Na ciasto bez migdałów wyłożyć połowę masy śmietanowej. Wylać masę malinową i wstawić do lodówki. Gdy stężeje wyłożyć na nią resztę masy śmietankowej i przykryć drugim ciastem. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Piana:

Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać ok 5 minut.

Masa śmietanowa:

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić np w mikrofalówce. Śmietanke ubić na sztywno. Dodać cukier, cukier wanilowy oraz rozpuszczoną żelatynę.

Masa malinowa:

Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Maliny rozmrozić i zmiksować. Dodać cukier oraz przestudzone galaretki. Od czasu do czasu mieszać, aż zacznie tężeć.

  •  
  • Pozostało 1000 znaków