• Wpisów: 117
  • Średnio co: 19 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 14:57
  • Licznik odwiedzin: 34 693 / 2284 dni
 
mniammniamxd
 
To ciasto to już taki ,,must have'' w sezonie truskawkowym. :) Pyyyychota :)

SKŁADNIKI

BISZKOPT:
4 duże jajka
szczypta soli
70 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej

BITA ŚMIETANA:
600 g śmietanki 36% (bardzo zimnej)
1/2 szklanki cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
1 łyżka stołowa żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
1/4 szklanki mleka

ORAZ:
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
ok. 1/3 szklanki płynu do nasączenia biszkoptu np. woda z odrobiną soku z cytryny lub lekka herbata z cytryną

PRZYGOTOWANIE

1.Najpierw przygotować galaretki (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując w sumie 1/2 szklanki wody). Odstawić do ostudzenia.
2.Formę do pieczenia o wymiarach dna 22 x 33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

BISZKOPT
1.Jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając masę.
Stopniowo wlewać żółtka, w krótkich odstępach czasu, miksując na jednolitą masę. Po dodaniu żółtek masy już dłużej nie ubijać.
2.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do czystej miski, wymieszać, następnie dodać w 2 partiach do ubitej masy jajecznej i delikatnie mieszać aż składniki się połączą.
3.Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić, następnie skropić nasączeniem.

BITA ŚMIETANA
1.Żelatynę wsypać do kubka, zalać 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać aż nie będzie grudek. Dodać mleko (zimne) i wymieszać, odstawić do przestudzenia.
2.Bardzo zimną śmietankę umieścić w misie miksera, dodać cukier puder oraz wanilię i ubić.
3.Żelatynę przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać na jednolitą masę.
Znów dodać trochę śmietanki i powtórzyć mieszanie. Teraz można już dodać resztę ubitej śmietanki i połączyć obydwie masy za pomocą szpatułki.

WYKOŃCZENIE
1.Bitą śmietanę wyłożyć na nasączony biszkopt (wykładamy ją do samych brzegów, aby nie było wolnej przestrzeni pomiędzy śmietaną a blaszką). Wstawić do lodówki na ok. 1/2 - 1 godziny.
2.Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i łyżką wylewać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki na ok. 2 - 3 godziny.

  •  
  • Pozostało 1000 znaków