• Wpisów: 117
  • Średnio co: 19 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 14:57
  • Licznik odwiedzin: 34 693 / 2284 dni
 
mniammniamxd
 
SKŁADNIKI NA BROWNIE:

3/4 szklanki mąki tortowej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

SKŁADNIKI NA SERNIK Z NUTELLĄ:

600 g twarogu z wiaderka
300 ml śmietanki kremówki 30%
300 g nutelli
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

70 ml śmietanki kremówki 30%
70 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

500-600 g truskawek

1.Jajka miksujemy razem z olejem oraz cukrami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do płynnych składników razem z solą i mieszamy do połączenia.
2.Tortownicę o średnicy 27  cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
3.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie  i zostawiamy do wystudzenia.Twaróg miksujemy razem z kremówką, aż masa się stanie puszysta. Następnie dodajemy po łyżce nutellę, przesiany cukier puder oraz kakao. Na końcu miksując na najniższych obrotach dodajemy powoli żelatynę.
4.Truskawki kroimy na pół i układamy na około tortownicy (przekrojoną stroną na zewnątrz). Kolejne połówki truskawek układamy na brownie (stroną przekrojoną do ciasta). Delikatnie wykładamy masę serową, wyrównujemy górę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
5.Na 30 min przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na około 15 min. Po tym czasie możemy bardzo delikatnie wyjąć sernik z tortownicy.

Inspiracja: ilovebake.pl

  •  
  • Pozostało 1000 znaków