• Wpisów: 117
  • Średnio co: 19 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 14:57
  • Licznik odwiedzin: 34 693 / 2284 dni
 
mniammniamxd
 

SKŁADNIKI

SPÓD BROWNIE:
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
2 jajka
1/2 szklanki cukru
90 g mąki pszennej

MASA SEROWA
500 g zmielonego twarogu
1 budyń waniliowy w proszku
1/2 szklanki cukru
1 jajko

MUS TRUSKAWKOWY
1 galaretka truskawkowa
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/4 szklanki cukru
100 g jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE

MUS TRUSKAWKOWY
1.Zagotować 400 ml wody na galaretkę, odstawić z ognia, wsypać proszek i odczekać kilka minut. Następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Świeże truskawki pokroić na plasterki, włożyć do czystego rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem. Truskawki mrożone rozmrozić w rondelku, dodać cukier, zagotować, gotować ok. 3 minuty, rozdrobnić blenderem.
2.Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić (można wstawić do lodówki aby było szybciej). Gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i wymieszać.

SPÓD BROWNIE
1.Małą kwadratową foremkę o boku 20 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak, aby papier sięgał ponad brzeg foremki. Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
2.Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztopić mieszając. Odstawić z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.
3.W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować krótko na gładką masę. Dodać mąkę (najlepiej przesiać ją bezpośrednio przez sitko) i krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 19 minut, wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.

MASA SEROWA
1.Zmiksować twaróg z budyniem (w proszku) i cukrem, do połączenia się składników. Dodać jajko i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć na spód brownie, blaszkę owinąć z boków i od spodu folią aluminiową i piec przez ok. 20 - 25 minut do zastygnięcia masy serowej. Wyjąć i ostudzić.
2.Na ostudzoną masę serową wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny lub na całą noc).


Inspiracja : kwestiasmaku.com

  •  
  • Pozostało 1000 znaków