• Wpisów: 117
  • Średnio co: 18 dni
  • Ostatni wpis: 354 dni temu, 14:57
  • Licznik odwiedzin: 33 374 / 2216 dni
 
mniammniamxd
 
Zbliża się sezon truskawkowy więc w najbliższym czasie ciasta z tymi oto pysznymi owocami.Ja wykorzystałam mrożone ,ponieważ chce zrobić miejsce w zamrażarce na świeże zapasy :D Wierzch ciasta można posypać startą gorzką czekoladą :)

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
szczypta soli

Masa truskawkowa:
500 g truskawek  (mrożone lub świeże)
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody

Pianka cappuccino:
400 ml mleka
2 śnieżki
4 łyżki dowolnego cappuccino
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody


Sposób przygotowania:

1. Robimy biszkopt: ubijamy białka ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, żółtka, ubijamy, a na koniec dodajemy przesiane przez sito proszek do pieczenia, mąkę i proszek budyniowy,delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy ok.25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
2. Truskawki miksujemy na gładko. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i truskawki, a na końcu zimną żelatynę i całość mieszamy. Kiedy masa zacznie tężeć to wykładamy ją na biszkopt.
3. Mleko gotujemy, do gorącego mleka wsypujemy kawę rozpuszczalną i cappuccino i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Do mleka dodajemy śnieżki i ubijamy. Na koniec wlewamy żelatynę i tężącą piankę wykładamy na masę truskawkową.
4. Ciasto chłodzimy w lodówce przez minimum 12 godzin. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą.

  •  
  • Pozostało 1000 znaków